DirectLease Het chiptekort in de auto-industrie: Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Het chiptekort in de auto-industrie: Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Directleaseprivate.nl Het chiptekort in de auto-industrie: Wat is het en wat zijn de gevolgen?
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in het nieuws: het wereldwijde tekort aan microchips. Dit tekort zorgt in verschillende branches voor langere levertijden en schaarste. Vooral de auto-industrie krijgt het zwaar te voorduren. Maar hoe is dit tekort nou ontstaan en wat zijn de gevolgen hiervan? En wat kan DirectLease voor je doen? Laatst geüpdatet op: 21 januari 2022

Het ontstaan van het chiptekort

Het tekort van microchips is een wereldwijd probleem wat ontstaan is door een aantal verschillende omstandigheden. Door de steeds verdere digitalisering in allerlei branches wordt de vraag naar chips steeds hoger. Naast auto’s, laptops en smartphones hebben tegenwoordig ook allerlei huishoudelijke producten elektronische functies waarvoor microchips nodig zijn. Daarnaast nam door de coronapandemie thuiswerken erg toe waardoor dus ook de vraag naar elektronische producten toenam. Daar komt nog bovenop dat de coronapandemie zorgde voor een achterstand in de productie van microchips, terwijl chipfabrikanten sowieso al productieproblemen kenden. Door een samenloop van verschillende omstandigheden is het chiptekort dus ontstaan en uitgegroeid tot een wereldwijd probleem.

Het chiptekort in de auto-industrie

Tijdens de coronapandemie werd er veel minder gereden, en werden er dus ook veel minder nieuwe auto’s verkocht. Als reactie hierop schroefden autofabrikanten de productie flink terug en bestelden ze dus ook minder microchips. Tegelijkertijd nam de vraag naar apparaten zoals laptops en smartphones door het thuiswerken enorm toe. Producenten van deze apparaten kochten dus veel meer in bij de chipfabrikanten om aan deze vraag te kunnen voldoen. Mede door deze enorme vraag ontstond er dus een tekort bij de chipfabrikanten. Nu de vraag naar auto’s ook weer aan het stijgen is, zitten autofabrikanten met een groot tekort aan chips die niet snel aan te vullen is om te kunnen voldoen aan deze vraag. Fabrikanten moeten nu veel langer wachten op de levering van deze chips, naast het grote tekort is het produceren van een microchip sowieso al een complex proces dat wel maanden kan duren.

DirectLease Het chiptekort in de auto-industrie

Langere levertijden door het chiptekort

Een gevolg van de productieproblemen bij de autofabrikanten is dat de levertijden van nieuwe auto’s langer worden. In nieuwe auto’s zitten namelijk honderden chips in bijvoorbeeld de motor, elektronica of de airco. Zonder de chips kan de auto niet geleverd worden, of niet met alle opties en accessoires die de auto normaal gesproken wel heeft. De levertijden van deze auto’s nemen hierdoor dus flink toe.

 

Ook in 2022 is de verwachting dat de auto-industrie te maken krijgt met de negatieve gevolgen van het chiptekort, al zal het waarschijnlijk wel minder heftig zijn dan in 2021. CLEPA, de branchevereniging van autoleveranciers in Europa, geeft aan dat er in 2021 9 miljoen minder auto's geproduceerd zijn als in 2019. Voor 2022 is de verwachting dat er rond de 4 tot 6 miljoen minder auto's geproduceerd zullen worden. 

 

 

Snel een auto nodig?

Zou je toch wel heel graag op het korte termijn een auto willen hebben? Dat kan! DirectLease heeft namelijk een uitgebreid aanbod van occasion private lease auto’s. Occasions zijn jong gebruikte auto’s met een lage kilometerstand die met een korte looptijd te leasen zijn. Deze auto’s zijn uit de lokale voorraad leverbaar waardoor ze dus een veel kortere levertijd hebben dan nieuwe auto’s. Binnen 1 tot 4 weken kun je jouw gewenste auto al voor de deur hebben staan!

We houden je op de hoogte!

Het chipprobleem ontwikkelt zich voortdurend. Mochten er nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, dan houden we je via deze pagina op de hoogte. Heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op!

 

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - do van 8:30u - 21:00u
vrij van 8:30u - 20:00u
za van 09:30u - 17:00u
0541 - 571 760

 

Whatsapp

Stuur ons een bericht via Whatsapp! Handig voor het aanleveren van documenten, of om snel een vraag te stellen.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!
ma - vrij van 08:30u - 18:00u
za van 09:30u - 17:00u

Kom langs op:
Goudstraat 70,
Hengelo