Private lease moet zorgeloos zijn. Je wilt niet halverwege je leasecontract voor verrassingen komen te staan. Daarom is er een kredietcheck bij private lease. Maar hoe werkt dat precies? En wat betekent het voor jou? Geen zorgen, we leggen het je in simpele taal uit.
Je wilt een auto rijden zonder gedoe, maar een leasecontract is wél een financiële verplichting. Daarom wordt er altijd een kredietcheck gedaan. Dit is niet om je te pesten, maar juist om ervoor te zorgen dat je de maandelijkse kosten makkelijk kunt dragen. Zo voorkomen we samen dat je in de problemen komt.
Een financiële controle of kredietcheck klinkt misschien spannend, maar het is gewoon een eenvoudige financiële check. Dit werkt in een paar simpele stappen:
Bij DirectLease houden we het simpel: geen addertjes, geen gedoe, gewoon duidelijkheid. De financiële acceptatie is dus ook simpel en snel, zodat jij zonder zorgen de weg op kunt!
Eerlijke check, heldere regels
Inkomen en vaste lasten
Je moet elke maand het leasebedrag betalen. Daarom wordt gekeken naar je inkomen en je vaste lasten, zoals huur of hypotheek, andere leningen en vaste maandelijkse kosten.
BKR-registratie
Bij private lease word je BKR-geregistreerd. Dit betekent dat je leasecontract als een financiële verplichting wordt geregistreerd. Heb je al leningen lopen? Dan wordt gekeken of er genoeg ruimte is voor een leasecontract.
Schulden en betalingsverleden
Heb je betalingsachterstanden of problematische schulden? Dan kan dit invloed hebben op je aanvraag. Een private leaseauto moet financieel verantwoord zijn.
Maximale leasebedrag
Op basis van je inkomen en lasten wordt bepaald wat je maximaal verantwoord kunt leasen. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel financiële druk krijgt.
Vrije bestedingsruimte
Naast je vaste lasten en leasebedrag moet je genoeg geld overhouden voor dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en leuke dingen. Daarom checken we of er voldoende vrije ruimte is, zodat je leasecontract niet ten koste gaat van je financiële vrijheid.
Voordat je een leasecontract aangaat, willen we zeker weten dat het maandelijkse leasebedrag goed binnen jouw financiële situatie past. Om dit verantwoord en eerlijk te beoordelen, kijken we naar je financiële draagkracht. Dit doen we op basis van een zogenoemde draagkrachtnorm (ook wel ‘leennorm’ genoemd). Kort gezegd: we checken of je voldoende bestedingsruimte hebt om comfortabel te kunnen leasen.
Niemand zit te wachten op financiële stress. Wij ook niet. Daarom zorgen we ervoor dat je alleen een leasecontract afsluit dat past bij jouw situatie. Zo voorkomen we samen dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan.
Dankzij de financiële controle weet jij dat het maandelijkse leasebedrag binnen jouw budget past. Dat betekent zorgeloos rijden, zonder je druk te maken over onverwachte financiële tegenvallers. Wil je direct een leaseauto zoeken? Regel het in een paar klikken!
Misschien is een auto met een lager maandbedrag wel een optie? Of ben je bereid om een vooruitbetaling te doen? Bij DirectLease houden we het simpel: geen addertjes, geen gedoe, gewoon duidelijkheid. Ook als je aanvraag (nog) niet goedgekeurd is!
Wil je je maandelijkse leasebedrag verlagen om toch door de financiële check te komen? Dan kun je bij private lease een bedrag vooruitbetalen. Hiermee verlaag je niet alleen je maandelijkse kosten, maar ook het bedrag dat bij het BKR wordt geregistreerd. Handig als je je financiële verplichtingen zo laag mogelijk wilt houden!
Je kunt maximaal 50% van de totale contractwaarde vooruitbetalen. Dat betekent dat je zelf kunt kiezen hoeveel je in één keer betaalt en hoeveel je per maand overhoudt.
Rekenvoorbeeld
Stel, je kiest voor een leasecontract van 60 maanden met een maandbedrag van € 429.
Je kunt in dit geval dus maximaal € 12.870 vooruitbetalen.
Wat betekent dit voor je BKR-registratie?
De vooruitbetaling wordt 1 op 1 in mindering gebracht op het bedrag dat bij het BKR geregistreerd staat. Hoe hoger je vooruitbetaling, hoe lager je geregistreerde leasebedrag. Wil je weten wat voor jou de beste optie is? We denken graag met je mee!
Wil je graag een auto leasen, maar kom je financieel nét niet in aanmerking? Dan kun je iemand vragen om garant te staan voor jouw leasecontract. Dit kan bijvoorbeeld een ouder, partner of ander familielid zijn.
Het leasecontract blijft op jouw naam staan. Jij bent de hoofdbestuurder en het contract is van jou. De garantsteller tekent een aparte overeenkomst. Dit is een garantstellingsovereenkomst waarin de garantsteller zich verantwoordelijk stelt als jij niet meer kunt betalen. De inkomenstoets wordt op de garantsteller gedaan. Dat betekent dat zijn of haar financiële situatie wordt beoordeeld.
Belangrijk om te weten
De garantsteller moet financieel sterk genoeg zijn om eventueel de kosten over te nemen. Denk je dat dit een goede optie is? Neem gerust contact met ons op!
Bij DirectLease hanteren we de VFN-norm voor de kredietcheck. Dit is een richtlijn van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en helpt ons verantwoord te beoordelen of een leasecontract bij jouw financiële situatie past.
De VFN-norm kijkt niet simpelweg naar of je een bepaald inkomen hebt. In plaats daarvan wordt er gekeken naar de verhouding tussen je inkomsten en je vaste lasten. Het doel? Ervoor zorgen dat je na betaling van je maandelijkse leasebedrag nog voldoende overhoudt voor andere uitgaven en een gezonde financiële buffer. De factoren die worden meegenomen in de berekening:
Je totale inkomen
Je vaste lasten
Je BKR-registratie
Bij DirectLease vinden we transparantie belangrijk. Daarom werken we met een eerlijke en heldere beoordeling op basis van de VFN-norm. Zo weet je zeker dat je leasecontract aansluit bij wat financieel haalbaar is voor jou.