Alles wat je moet weten over private lease en BKR

Als je gaat private leasen, is de kans groot dat je leasecontract geregistreerd wordt bij BKR. Zo’n BKR-registratie wordt vaak als iets negatiefs gezien. Maar als je geen betalingsachterstanden hebt is een BKR-registratie juist een teken dat je financiële gedrag goed is. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wat betreft private lease en BKR.

Wat houdt een BKR-registratie precies in?

Bij Bureau Krediet Registratie (BKR) wordt een overzicht van de leningen gemaakt die je hebt of hebt gehad. Dit geldt alleen voor leningen vanaf € 250. Heb je bijvoorbeeld een telefoonabonnement inclusief toestel? Dan is de kans groot dat dit geregistreerd staat in het register van BKR. Met deze registraties wordt je krediethistorie inzichtelijk voor andere kredietverstrekkers. Die kunnen dan op basis van je krediethistorie bepalen of het wel of niet verantwoord is om je een nieuwe lening te geven.

DirectLease Wat houdt een BKR-registratie precies in?

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Als je een nieuwe lening of hypotheek aanvraagt checkt de kredietaanbieder de leningen die je hebt of hebt gehad en jouw betaalgedrag hierop. Daarvoor vragen ze je gegevens bij BKR op. Als je alles op tijd hebt betaald, is dat positief voor de kredietaanbieder. Die ziet dan dat je betaalgedrag goed is. Echter, als je een betalingsachterstand hebt krijg je een negatieve BKR-codering. Dit kan gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een private lease contract wilt afsluiten. De leasemaatschappij moet namelijk bepalen of het verantwoord is dat je een nieuwe lening gaat afsluiten.

Hoe weet ik of ik een BKR-registratie heb?

Je kunt via de website van BKR je kredietoverzicht opvragen. Voor meer informatie hierover kun je eens kijken op de website van BKR.

Hoe lang blijft een BKR-registratie zichtbaar?

Zolang je krediet loopt is dat bij BKR bekend. Nadat je een lening hebt afgelost en de kredietaanbieder dit ook heeft doorgegeven aan BKR, blijven je gegevens nog 5 jaar staan. Is er tijdens de looptijd van de lening iets gebeurd (je had bijvoorbeeld een tijdje een betalingsachterstand), dan blijft dat ook 5 jaar zichtbaar. Wat betreft private lease kijken wij niet verder dan één jaar terug. Heb je bijvoorbeeld 2 jaar geleden een betalingsachterstand gehad en die vervolgens direct opgelost? Dan heeft dit geen gevolgen voor het private leasen van een auto bij ons.

DirectLease Hoe lang blijft een BKR-registratie zichtbaar?

Is private lease met een negatieve BKR-codering mogelijk?

Een BKR-check maakt deel uit van de financiële acceptatie als je een auto wilt private leasen. We halen dan je gegevens op bij BKR en toetsen je kredietwaardigheid. Een BKR-registratie is uiteraard geen probleem. Maar met een negatieve BKR-codering kun je bij ons niet private leasen. Er zijn wel leasemaatschappijen waar je particulier kan leasen met een negatieve BKR-codering en waar geen BKR-check gedaan wordt. Maar omdat wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease hebben wij een zogeheten zorgplicht wat betreft de financiële situatie van onze klanten. Meer informatie over dit private lease keurmerk en welke voordelen dit keurmerk voor jou heeft kun je lezen op Keurmerk Private Lease.

Krijg ik een BKR-registratie als ik private lease?

Ja, op het moment dat je in je nieuwe private lease auto gaat rijden is je overeenkomst bij BKR geregistreerd. De hoogte van het registreren bedrag is gelijk aan het maandelijkse leasetarief x looptijd in maanden. Per 1 april 2022 zijn wij  als deelnemer van het Keurmerk Private Lease verplicht 100% van het bedrag te registreren, voor deze datum was dat nog 65% van het totaal. 

Stel dat het leasetarief € 200,- per maand is en je het contract afsluit voor 24 maanden. Dan wordt € 200,- x 24 = € 4.800 geregistreerd bij BKR.

Is private lease zonder BKR-registratie mogelijk?

Er zijn leasemaatschappijen die de overeenkomst niet registreren bij BKR en waar je wel een auto private kan leasen zonder BKR check en registratie. Maar wij zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Omdat we aangesloten zijn bij dit keurmerk zijn wij ook verplicht om jouw overeenkomst te registreren bij BKR. 

DirectLease Is private lease zonder BKR-registratie mogelijk?

Wat is de invloed van een private lease BKR-registratie op mijn hypotheek?

Iets wat goed is om rekening mee te houden zijn de gevolgen die een BKR-registratie op je (toekomstige) hypotheek kan hebben. Het krijgen van een hypotheek is in de meeste gevallen geen probleem, maar de registratie van je leasecontract bij BKR kan wel gevolgen hebben op wat je maximaal kan lenen. Voor meer informatie over hoe dit precies in elkaar zit kun je het beste contact opnemen met jouw bank of hypotheekverstrekker.

Is het private leasen van een gebruikte auto zonder BKR-toetsing mogelijk?

Voor private lease van occasion auto’s gelden bij ons dezelfde voorwaarden met betrekking tot BKR als bij private lease van nieuwe auto’s. Het is dus niet mogelijk om een occasion particulier te leasen zonder een BKR-check of registratie.

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - do van 8:30u - 21:00u
vrij van 8:30u - 20:00u
za van 09:30u - 17:00u
0541 - 571 760

 

Whatsapp

Stuur ons een bericht via Whatsapp! Handig voor het aanleveren van documenten, of om snel een vraag te stellen.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!
ma - do van 08:30u - 18:00u
vrij van 08:30u - 17:00u
za van 09:30u - 17:00u

Kom langs op:
Goudstraat 70,
Hengelo