Hoe werkt dat: laden van een elektrische auto?

Dat is wel even wat anders: niet meer tanken, maar laden! Hoe gaat dat laden in zijn werk? Wat heb je nodig, waar kun je terecht en wat moet je weten om prettig rond te (blijven) rijden in jouw elektrische private lease auto?


Eerst even: ‘de basics’

Jouw elektrische private lease auto wordt aangedreven door een elektromotor. Om deze van energie te voorzien, zitten er een flink aantal oplaadbare batterijen in de auto. Je vindt ze vaak onder de auto maar ze kunnen soms ook in de kofferbak zitten.

Elektrische auto’s worden opgeladen bij een laadpunt. Dat kan bij een (semi)publieke laadpaal in jouw wijk of stad en bij veel tankstations. Of je gebruikt jouw eigen privé laadpaal. Je zou zelfs je auto kunnen opladen via een normaal stopcontact, maar via een laadpunt is sneller en makkelijker.

Hoe dan ook, je hebt een laadkabel nodig om je auto aan te sluiten aan de laadpaal en een laadpas om de paal te activeren. Als je thuis een laadpaal (vlakbij) hebt, dan hoef je tijdens de gewone dagelijkse ritten echt niet steeds te laden onderweg: je vertrekt toch van huis met een volle accu. Met een volle accu kom je een heel eind en bij gemiddeld gebruik hoef je waarschijnlijk niet eens dagelijks thuis te laden.

Normaal en snel opladen

(Semi)publieke laadpalen: snelladers en normale laadpalen

Je hebt 2 verschillende soorten laadpalen: snelladers en normale laadpalen. Jouw laadpaal thuis (als je er een neemt) en veel (semi)openbare palen zijn normale laadpalen. Maar op veel plekken in Nederland vind je ook (semi)publieke snelladers, vaak in de buurt van de snelweg.

Normale laadpalen werken op wisselstroom en de snelheid waarmee je kunt laden is afhankelijk van hoe snel jouw auto kan laden. Als je thuis een normale laadpaal hebt, is de laadsnelheid ook nog eens afhankelijk van jouw meterkast. 

Snelladers vind je op meerdere plekken in Nederland, soms zijn ze semi-publiek (dan moet je bijvoorbeeld klant zijn van een winkel of restaurant om ze te gebruiken) en soms zijn ze publiek (dan heb je alleen je laadpas nodig en kun je direct laden). Als een tankstation een laadpaal heeft dan is het vaak een snellader.

Een snellader gebruik je als elektrische rijder om genoeg te laden om weer thuis (of bij jouw vaste laadplek) te komen. Dus, hoewel je wel even moet wachten onderweg om bij te laden, hoef je niet te wachten tot je accu helemaal vol is. Snelladers zijn namelijk duurder dan normale laadpalen, dus helemaal volladen doe je als je voor langere tijd bij een normale paal kunt parkeren. Ook laden snelladers met name snel tot 80% en het snelst tot 50% accucapaciteit. Daarboven neemt de laadsnelheid flink af.

Hoe weet ik waar ik kan laden?

Als je onderweg bent naar je bestemming met je elektrische lease auto, dan kan het voorkomen dat je accu niet vol genoeg is om je bestemming te bereiken. Dan zul je onderweg moeten snelladen. Of je accu is vol genoeg om je bestemming wel te bereiken, maar niet vol genoeg om de thuisreis af te ronden. Dan kun je kiezen om te snelladen onderweg naar huis, of om je auto tijdens je verblijf op je bestemming bij een normale laadpaal te laden. Hoe dan ook wil je graag weten waar je het best kunt laden.

Er zijn meerdere websites en apps voor je telefoon die je helpen om zowel snelladers als normale laadpalen te vinden. Die apps kunnen je helpen om onderweg een laadpaal te vinden of op je bestemming een paal te vinden. Er zijn apps die ook aan kunnen geven of de laadpaal een storing heeft en of de paal bezet is (beide willen nog wel eens voorkomen). Belangrijk informatie om te weten, want anders klopt je planning niet!

Er zijn ook websites en apps die je kunnen helpen om de hele reis precies te plannen. Die vertellen je precies waar je hoe lang moet laden om het perfect te halen naar je bestemming en weer terug. Deze apps houden rekening met de laadcapaciteit van je auto en de laadsnelheid van de laadpalen onderweg. Maar het feit dat snelladers trager gaan laden naarmate de accu voller wordt nemen ze ook mee! Dan kan betekenen dat de app bepaalt dat een route waarmee je 10 minuten bij 2 verschillende snelladers staat handiger en sneller is dan jouw eigen plan om 40 minuten bij 1 snellader te staan.

Bekijk eens:

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - do van 8:30u - 21:00u
vrij van 8:30u - 20:00u
za van 09:30u - 17:00u
0541 - 571 760

 

Whatsapp

Stuur ons een bericht via Whatsapp! Handig voor het aanleveren van documenten, of om snel een vraag te stellen.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!
ma - do van 08:30u - 18:00u
vrij van 08:30u - 17:00u
za van 09:30u - 17:00u

Kom langs op:
Goudstraat 70,
Hengelo