Hoe werkt rijden in een elektrische auto?

Elektrische auto’s werken wel even anders dan auto’s met een brandstofmotor. Uiteraard tank je niet meer, maar moet je laden. En het rijden in een elektrische auto is anders, maar ook veel prettiger!


Elektrisch rijden in jouw private lease auto

Het intrappen van het pedaal

Het rijden in je elektrische private lease auto voelt anders: hij trekt razendsnel op. Het is een bijzondere ervaring om bijna geluidloos zo snel en sportief te kunnen rijden. Het gaspedaal (of eigenlijk: je energiepedaal) intrappen betekent dat je direct het maximale koppel (Nm) van je elektromotor krijgt. Bij een verbrandingsmotor zit daar altijd wat vertraging tussen (alle mechanische onderdelen moeten eerst op gang komen). En dat maximale koppel voel je direct: je schiet vooruit!

Ook trek je veel gelijkmatiger op. Een elektrische auto heeft geen versnellingen: ze zijn altijd automaat. Bij een “gewone” auto voel je bij automatisch schakelen nog altijd de tussenstappen, maar bij een elektrische auto is daar geen sprake van. Dat loopt dus lekker soepel!

Het loslaten van het pedaal

En nu het omgekeerde: de dynamo. Als je het energiepedaal intrapt, gebruik je dus energie uit je accu. Maar als je het pedaal weer loslaat (of je remt), dan wordt je elektromotor ineens een dynamo. Alle energie die wordt vrijgegeven door het afnemen van snelheid wordt weer opgeslagen in je accu. Dat noemen we ‘regeneratie’ of regenererend remmen. Da’s nog eens slim rijden!

“Het pedaal”: is er maar 1?

We hebben het steeds over “het pedaal” maar uiteraard is er nog een rempedaal. Je gebruikt het rempedaal alleen een stuk minder met een elektrische auto. De kracht van het afremmen (regeneratie) als je het gaspedaal loslaat zorgt voor een flinke vermindering van snelheid. De mate van regeneratie is overigens meestal instelbaar. Zo kun je zelf bepalen of dat meer of minder krachtig is.

Ga jij kiezen voor een elektrische private lease auto?

Bekijk onze elektrische private lease auto's

DirectLease Ga jij kiezen voor een elektrische private lease auto?

Hoe bevalt elektrisch rijden?

Het rijdt heel natuurlijk

Het klinkt alsof het even wennen is, maar elektrisch rijden went heel snel. Het rijden met automaat voelt erg natuurlijk aan en het doseren met optrekken en afremmen pik je snel op. Je zult merken dat je vaak genoeg hebt aan 1 pedaal en het rijden met een automaat zorgt ervoor dat je nooit meer aan 3 pedalen hoeft te denken.

Het laden is even wennen, maar eigenlijk niet zo’n probleem

Ok, laten we maar eerlijk zijn: “range anxiety” is wel echt een ding. “Range anxiety”, oftewel de angst om met je elektrische auto de bestemming niet te bereiken omdat je accu opraakt, is wel iets wat je als beginnend elektrische chauffeur gaat ervaren. Je zult snel genoeg een gevoel krijgen voor afstanden en in kilometers gaan denken: hoe ver moet ik nog en hoe ver kan ik nog volgens het dashboard?

Je moet je nieuwe elektrische private lease auto even leren kennen. Hoe snel loopt je maximale bereik achteruit met tegenwind? En met koudere temperaturen? En als de verwarming of airco aanstaat? Je komt er snel genoeg achter. 

Ook wen je snel aan alle nieuwe meters op je dashboard om je actieradius in de gaten te houden en nieuwe functies in je auto om je accu verbruik te beperken. Je kunt zuinig omspringen met de aanwezige acculading met een speciale spaarstand (of eco-modus) en regenererend remmen.

Je zult snel ontdekken dat Nederland best een goede infrastructuur heeft qua gewone laadpunten en snelladers. Met een beetje plannen (je moet natuurlijk wel even weten waar de laadpalen zijn) en wennen zul jij ook snel ‘om’ zijn: elektrisch rijden bevalt goed!

Het is comfortabel rijden in een elektrische auto!

Elektrisch rijden brengt ook comfort met zich mee. Elektrische auto’s zijn allemaal automaat en ze rijden superstil. Daarnaast zijn elektrische auto’s een tussenstap naar de zelfrijdende auto en zul je veel functionaliteit vinden die daar mee te maken heeft.

Denk bijvoorbeeld aan:

Adaptive cruise control

Dit is de intelligente versie van cruise control waarbij je auto zelf de snelheid aanpast aan je voorganger. Remt je voorganger af? Dan doet jouw auto dat ook. Kun je weer op je ingestelde snelheid rijden? Dan trekt jouw elektrische auto weer op. Met “Start & go” functie kun je deze vorm van cruise control zelfs in de file gebruiken!

Rijbaanassistentie/Lane Keep Assist/Warning

Jouw auto helpt je om in je eigen rijstrook te blijven rijden. Sensoren in je auto zien de strepen van jouw rijstrook. Als je te dicht langs de rijstrook rijdt, of je dreigt (zonder je knipperlicht in te schakelen) van baan te wisselen, dan grijpt jouw auto in.

Bel ons!

We zijn bereikbaar op: 
ma - do van 8:30u - 21:00u
vrij van 8:30u - 20:00u
za van 09:30u - 17:00u
0541 - 571 760

 

Whatsapp

Stuur ons een bericht via Whatsapp! Handig voor het aanleveren van documenten, of om snel een vraag te stellen.

Veelgestelde vragen

Zoek je snel een antwoord op jouw vraag?

Vind jouw antwoord tussen de 
'Veel gestelde vragen' 

 

Bezoek ons

Je bent van harte welkom!
ma - do van 08:30u - 18:00u
vrij van 08:30u - 17:00u
za van 09:30u - 17:00u

Kom langs op:
Goudstraat 70,
Hengelo